Na forum jest kolega co robi takie rzeczy tzn. badania gruntu, zwie się Orzel720
[O2] Ładowanie akumulatora
Zwiń
X
-
[O2] Ładowanie akumulatora
Koledzy, niestety mrozy i krótkie pokonywane odcinki nadwyrężyły ostatnio mój akumulator. Muszę go dziś podładować, a że w przypadku Octavki będę robił to pierwszy raz, więc mam kilka wątpliwości...
Akumulator chcę postawić pod prostownik bez wyjmowania go z auta, po odłączeniu tylko przewodu plusowego, ale:
1) W samochodzie mam zamontowany alarm. Czy po ładowaniu i podłączeniu klemy nie będzie z nim problemów?
2) Czy na czas ładowania muszę odpiąć od akumulatora puszę z bezpiecznikami?
3) Czy po podłączeniu klemy po ładowaniu nie będę miał problemów z elektroniką w aucie? Czytałem m.in. o problemach z działaniem świec żarowych...
4) O co chodzi z koniecznością ponownego zaprogramowania sterowników szyb elektrycznych po ponownym podłączeniu akumulatora (podobna informacja dotyczy też m.in. Fabii)?
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
prezes113Nissan Sunny N14-> Nissan Almera N15-> Skoda Octavia II
Dołączyła do rodziny Skoda Octavia II FL Kombi
-
-
Jakis miesiac temu tez ladowalem. Wylaczylem alarm, odlaczylem obie klemy(o ile dobrze pamietam to chyba nawet w instrukcji jest napisane ze nie trzeba odlaczac klem ale ja odlaczylem), nie odpinalem zadnej puszki z bezpiecznikami. Komp sie zresetowal- skasowaly sie przejechane km i musialem ustawic zegarek. Nie bylo zadnych problemow ze swiecami. Co do szyb - teraz zeby opuscic do samego dolu czy tez podniesc musze caly czas trzymac przycisk (wczesniej wystarczylo krotkie przytrzymanie przycisku i puszczenie go). U mnie doladowanie aku na wiele sie nie przydalo, mrozy za bardzo go zmeczyly i kilka dni temu musialem kupic nowyOII 1.9tdi 139,5KM 313Nm
Serwis: http://www.k-mot.pl/
Komentarz
-
-
Re: Ładowanie akumulatora
Zamieszczone przez prezes1131) W samochodzie mam zamontowany alarm. Czy po ładowaniu i podłączeniu klemy nie będzie z nim problemów?
3) Czy po podłączeniu klemy po ładowaniu nie będę miał problemów z elektroniką w aucie? Czytałem m.in. o problemach z działaniem świec żarowych...
4) O co chodzi z koniecznością ponownego zaprogramowania sterowników szyb elektrycznych po ponownym podłączeniu akumulatora (podobna informacja dotyczy też m.in. Fabii)?
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
prezes113
2.Nie
3.Może włączyć się na chwilę kontrolka wspomagania,ABS ale po przejechaniu krótkiego odcinka powinno wszystko wrócić do normy.
4.Trzeba otworzyć i zamknąć szyby trzymając przycisk cały czas i kilka s po osiągnięciu punktów krańcowych a więc pełnego otwarcia i zamknięcia.
Jeśli masz pewny prostownik i multimetr, doładować aku możesz bez ściągania klem z akumulatora, oczywiście przy wyłączonym zapłonie.Antyfotoradar Valentine1
Harry II Classic+Sirio ML145
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdamBleszekmw napisał/a:
prezes113, jak dobrze pamiętam aj kiedyś podładowywałem bez odłączania klem i wszystko ok. chyba że mi się coś myli bo to dawno było...
Też ładuje bez odpinania klem
aaa...poluzowałem zakrętki od cel i dolałem wody.O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Andrzejekteraz zeby opuscic do samego dolu czy tez podniesc musze caly czas trzymac przycisk (wczesniej wystarczylo krotkie przytrzymanie przycisku i puszczenie go)Alfee
Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
Kawasaki ER5 :-)
Komentarz
-
-
Ja dorzucę jeszcze ze wspomaganie tez się zaświeci, należny przejechać jakiś odcinek ok 500-1000 m i przekręcić parę razy do oporu w obie strony to się "zaprogramuje" u mnie zapaliła się jeszcze kontrolka spalin ale myślę ze to samochód stal trochę na tych mrozach i zebrała się wilgoć w całym układzie wydechowym.Jest: Czarna Skoda Octavia II Ambiente 2008 1.6 FSI BLF
Była: Zielona Skoda Octavia I SLX 1998 1.6 MPI AKL
A dawno, dawno temu były: Fiat Punto I oraz Mazda 323F
Moja niunia: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=713801#713801
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AndrzejekJakis miesiac temu tez ladowalem. Wylaczylem alarm, odlaczylem obie klemy(o ile dobrze pamietam to chyba nawet w instrukcji jest napisane ze nie trzeba odlaczac klem ale ja odlaczylem), nie odpinalem zadnej puszki z bezpiecznikami. Komp sie zresetowal- skasowaly sie przejechane km i musialem ustawic zegarek. Nie bylo zadnych problemow ze swiecami. Co do szyb - teraz zeby opuscic do samego dolu czy tez podniesc musze caly czas trzymac przycisk (wczesniej wystarczylo krotkie przytrzymanie przycisku i puszczenie go).
Zamieszczone przez AndrzejekU mnie doladowanie aku na wiele sie nie przydalo, mrozy za bardzo go zmeczyly i kilka dni temu musialem kupic nowy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez baca10prezes113, laduj bez odpinania klem, ja tak robie i jest ok
Możesz ładować bez odpinania jeśli masz prostownik z ograniczeniem napięcia ładowania. Same piki energoelektroniki zostaną skompensowane przez akumulator.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dwaokaarttu, u mnie znika po 5-10m, a nie 500-1000
najpierw na postoju po odpaleniu lewo i prawo na max, marę metrów i ok
Dzisiaj rano ładowałem moją na klemach, z tym że tak 30min bo się boję żeby coś się nie zjarało bo prostownik jakiś starszy i nie wiem jak ładuje dokładnie
....i się zjarało
stop z tyłu, więc albo przypadek, albo :diabelski_usmiech
Żałuję że zmieniałem żarówki jak z garażu wyjechałem bo mi ręce wypi....
A sąsiad mówił ostatnio że koledze spalił się samochód prze ładowanie z klemami, ale jaki to nie wgłębiałem się w temat bo zimno było :szeroki_usmiech
Drugi sposób, podpinam kablami drugi aku na podtrzymanie kompa :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez abstinentA sąsiad mówił ostatnio że koledze spalił się samochód prze ładowanie z klemami...
Normalny prostownik z prądem ładowania 4-6A nie wyrządzi krzywdy elektronice w samochodzie pod warunkiem zachowania kolejności podłączenia, najpierw żabki prostownika na akumulator, potem prostownik włączyć do prądu.
Najgorzej jest gdy załączony prostownik podłączamy do klem akumulatora, zaiskrzy i wtedy z przepięcia mogą być problemy z elektroniką w samochodzie.DigiTech PROMOCJA na chiptuning ZOBACZ
www.chiptuning.katowice.pl
DIAGNOSTYKA, CHIPTUNING, HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez demmsiRozumiem panowie że ładujecie aku w ciepłym miejscu bo tylko takie ładowanie ma sens. Jak ktos chce przy -15/-20 na dworzu ładować aku to ja mu życzę powodzenia :diabelski_usmiech
z mrozem i rozładowanym aku jest inny problem, a mianowicie rozładowany aku może najnormalniej zamarznąć i wtedy może rozsadzić nam obudowę i będzie doopa
Komentarz
-
-
Wszyscy twierdzą, że można ładowac bez odpinania klem, a ja twierdzę, że aby nie miec kłopotów lepiej odpiąc (minusowy przewód). Prostowniki są różne, jedne lepsze, drugie gorsze. Zbyt duże napięcie w chwili podłączania prostownika może spowodowac uszkodzenie elektroniki samochodu. Niestety, czasy klasycznych przerywaczy już się skończyły. Napięcie z prostownika nigdy nie jest idealnie stałe, jest mocno pulsujące, i w szczytach jest dużo większe niż np 14V. Akumulatorowi to nie szkodzi, ale elektronice już tak. To że nic się nie stało gdy nie odlączyło się klemy, to jest raczej przypadek, nie reguła.
Komentarz
-
-
Koledzy, czy jest jakiś maksymalny czas, na jaki można wyjąć akumulator z samochodu? Chodzi właśnie o doładowanie, czyli przyniesienie wieczorem, podłączenie na noc i podłączenie po kilkunastu godzinach. Czy można na tyle czasu odpiąć aku z samochodu bez żadnych konsekwencji?Pozdrawiam
Northeusz
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez abstinentNortheusz, jak nie chcesz konsekwencji to czas = 0
a jak wyciągniesz, to i na wieki może byćPozdrawiam
Northeusz
Komentarz
-
-
Re: Ładowanie akumulatora
Zamieszczone przez prezes113Koledzy, niestety mrozy i krótkie pokonywane odcinki nadwyrężyły ostatnio mój akumulator. Muszę go dziś podładować, a że w przypadku Octavki będę robił to pierwszy raz, więc mam kilka wątpliwości...
Akumulator chcę postawić pod prostownik bez wyjmowania go z auta, po odłączeniu tylko przewodu plusowego, ale:
1) W samochodzie mam zamontowany alarm. Czy po ładowaniu i podłączeniu klemy nie będzie z nim problemów?
Pozdrawiam
prezes113
ODP:
1.Nie trzeba odłączać klem. Nie powinno być.
2.NIE
3..NIE
4. O nic sciema- lub o to by jechac do serwisu i zaplacic za ladowanie akumulatora.
PozdrawiamOI 1,8T 4x4 I-sze 1,8T w Polsce z K04-TFSI (3XXKM 4XXNm )
DIAGNOSTYKA VAG - CHIPTUNING zapraszam. 791-603-634.
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=29138
Silnik i skrzynię smaruje MILLERS.
Komentarz
-
Komentarz